Založ si blog

Očakávaný bratislavský obchvat bude nakoniec o dosť lacnejší

Nedávno schválený dlho očakávaný projekt obchvatu Bratislavy, ktorý činí okolo 60 kilometrov ciest, sa počas svojho formovania stal terčom kritiky zo strany niekoľkých žurnalistov a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Kritici odsudzovali najmä predraženú cenu projektu, hoci šlo iba o odhad. Projekt bratislavského obchvatu bol v značnej miere porovnávaný s obchvatom vo Viedni. Ten je však, so svojou dĺžkou ciest, menší o jednu pätinu a viaceré úseky ciest sa nemuseli vytvárať nanovo, iba sa rozširovali.

Pôvodná očakávaná cena činila takmer štyri miliardy eur, no konečná reálna cena však veľmi výrazne klesla a obchvat sa bude stavať a spravovať za 1,7 miliardy. Toto pokladám za veľký úspech, nakoľko ide o veľmi podstatné zníženie ceny bez toho, aby sa to negatívne podpísalo na kvalite projektu. Kritikom sa nepáčila aj samotná forma financovania, t.j. cez PPP projekty. Faktom však zostáva, že takýto obrovský projekt sa dá u nás financovať len týmto spôsobom, čo už koniec koncov vedela aj vláda Ivety Radičovej, ktorá projekt obchvatu schválila.

Všetky,  a nie len, európske metropoly majú vybudované obchvaty, ktoré plnia svoju funkciu na nezaplatenie. Hlavné mesto naozaj obchvat potrebuje. Naozaj nerozumiem tým, ktorí tvrdia opak. Denník Pravda informoval, že sa dostal ako prvý k presným údajom, ktoré dávajú reálny obraz o význame obchvatu. Najvyťaženejším úsekom na D4 bude spojnica Ivanka-sever – Čierna Voda, kde bude jazdiť takmer 45 000 áut, z toho 1 500 sú ťažké nákladné autá. „Projekt D4/R7 umožní odľahčenie Prístavného mosta po jeho spustení v roku 2020 o 15,11 p­ercenta pri osobnej a 49,62 percenta pri ťažkej doprave, v roku 2045 stúpne odľahčenie individuálnej automobilovej dopravy dokonca na 24,5 percenta,“ povedal pre denník Pravda Ľubomír Palčák, riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

Tento projekt výrazne pomôže hlavne cestám medzi hlavným mestom a Šamorínom a na Prístavnom moste, no pomôže prakticky všetkým účastníkom cestnej premávky, ktorí chodia do práce alebo školy a naspäť po okresných cestách. V súčasnosti sa podieľajú na kolabovaní dopravy na týchto cestách, ale ak by prišli k Bratislave a následne by vyšli na obchvat D4 a nakoniec by z neho zišli smerom k svojmu cieľu, logicky by mesto natoľko upchaté už nebolo.

Ja osobne veľmi kvitujem, že na projekte sa zohľadňuje aj životné prostredie. Ochranári tvrdia, že nakoniec bola vybraná najmenej problematická trasa projektu, resp. najmenej zasahujúca do chránených oblastí. Čo sa mne ďalej páči je fakt, že v rámci projektu bude zrealizovaná aj výsadba nového lesa. Samotní ochranári sa nechali počuť, že takýto prístup sa im veľmi páči a boli by radi, keby sa stal štandardným postupom aj pri ďalších výstavbách.

Ako klebeta o Ficovi mení pomery v SaS

22.05.2016

Sulík a Mihál sa nepobijú o predsednícku stoličku. Je to neuveriteľné, ale pomohol im Fico. Podľa Sulíka Fico o rok končí, tak musia byť jednotní. Do držky s Mihálom si Sulík dá až o rok. Odloženie súboja musí počkať kvôli klebete o Ficovi, ktorú nikto zo Smeru nepotvrdil. Takže teraz všetci SaS kári a voliči budú čakať, či sa vyplní veštba Hessa Jašteráka [...]

Je po voľbách, emócie trocha utíchli

17.03.2016

Tak, máme čo chvíľa dva týždne po voľbách, ktoré priniesli množstvo všelijakých búrlivých reakcií. Volebné výsledky viacerých strán boli veľmi prekvapujúce, priam šokujúce. Najväčším prekvapením, a to negatívnym, bol pre mňa postup strany ĽSNS Mariána Kotlebu do parlamentu. Nie príliš menším šokom som nebol ušetrený ani pri úspechu strany Borisa Kolára, [...]

Znechutený pred voľbami

26.02.2016

Týždeň pred voľbami by mal byť človek viac menej pevne rozhodnutý, ktorú stranu pôjde voliť. V predchádzajúcich voľbách som po väčšine volil SDKÚ-DS a v posledných dvoch SaS. Dnes už voliť SDKÚ-DS naozaj nemá zmysel. Zostal v nej už prakticky iba Pavol Frešo, ktorý mne osobne ako sympatický kandidát nepríde. Kedysi obľúbená tvár strany, Lucia Žitňanská, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 20555x
Priemerná čítanosť článkov: 3426x

Autor blogu

Kategórie