Založ si blog

Oficiálne upratovanie čiernych skládok na Slovensku

Jedným z najväčších a najdlhodobejších environmentálnych problémov  našej krajiny je nezákonne uložený odpad, tzv. čierne skládky.  Zvyčajne na ne môžeme natrafiť v lesoch, na okrajoch miest, prípadne priamo v nich, ale i v riekach či potokoch. Obce spravidla vynakladajú nemalé prostriedky na ich odstránenie, no veľakrát sa stáva, že po odstránení odpadu sa na danom mieste začne odpad hromadiť opäť. To nám dáva určitý signál, že ilegálne skládky vytvárajú stále tí istí, asi nepoučiteľní, jedinci.

Analýzou obsahu čiernych skládok sa zistilo, že viac ako 90 % tvorí zmesový komunálny odpad a stavebný a demolačný odpad.  Aj stavebný a demolačný odpad má pôvod u jednotlivcov, presnejšie z prestavby alebo modernizácie rodinných domov či bytov. Čierne skládky tak na základe tejto analýzy vytvárajú spravidla jednotlivci a nie firmy, ako si možno niektorí mysleli.

Prečo tí, čo tvoria čierne skládky konajú tak ako konajú? Dôvodov je podľa všetkého viac. Niektorí si neuvedomujú ako touto aktivitou škodia životnému prostrediu. Niektorí možno nevedia ako s väčším odpadom inak, legálne, naložiť. A niektorí pravdepodobne vôbec neplatia za komunálny odpad.

Štát, predovšetkým ministerstvo životného prostredia, sa problematike čiernych skládok do za posledné roky venovalo v podstate len okrajovo. V minulom roku sa však situácia konečne zmenila k lepšiemu. Ministerstvo životného prostredia oficiálne odštartovalo prvý skutočný program na odstraňovanie čiernych skládok. Jeho názov je „Veľké upratovanie Slovenska“ a disponuje desiatimi miliónmi eur z Recyklačného fondu. Ministerstvo zverejnilo, že eviduje zhruba 2 500 ilegálnych skládok, no v skutočnosti, neoficiálne, ich môže byť až okolo 7 000.

Obce a mestá sa do tohto projektu mali možnosť prihlásiť do polovice júla. Podľa všetkého bol tento projekt veľmi úspešný. Projekt pre úspešných žiadateľov bol veľmi atraktívny. Štát financoval 95 % nákladov a to až do výšky 100 tisíc eur.  Financoval sa zber, odvoz a uloženie odpadu na legálnu skládku, prípadne jeho zlikvidovanie v spaľovni.

Čierne skládky sú problémom nielen oku nelahodiacim, ale najmä životnému prostrediu škodlivým a tým pádom aj nášmu zdraviu škodlivým. Vítam teda akúkoľvek iniciatívu v tejto oblasti zo strany štátu. Preto projekt „Veľké upratovanie Slovenska“ je výborným programom. Najradšej by som však bol, keby takýto program nepotrebujeme, keby niektorí ľudia tieto čierne skládky nevytvárali. No, to chcem ale asi toho veľa.

 

 

Článok bol predtým uverejnený na blog.sme.sk, ale bez udania dôvodu bol môj blog zrušený. Nech žije cenzúra!

Ako klebeta o Ficovi mení pomery v SaS

22.05.2016

Sulík a Mihál sa nepobijú o predsednícku stoličku. Je to neuveriteľné, ale pomohol im Fico. Podľa Sulíka Fico o rok končí, tak musia byť jednotní. Do držky s Mihálom si Sulík dá až o rok. Odloženie súboja musí počkať kvôli klebete o Ficovi, ktorú nikto zo Smeru nepotvrdil. Takže teraz všetci SaS kári a voliči budú čakať, či sa vyplní veštba Hessa Jašteráka [...]

Je po voľbách, emócie trocha utíchli

17.03.2016

Tak, máme čo chvíľa dva týždne po voľbách, ktoré priniesli množstvo všelijakých búrlivých reakcií. Volebné výsledky viacerých strán boli veľmi prekvapujúce, priam šokujúce. Najväčším prekvapením, a to negatívnym, bol pre mňa postup strany ĽSNS Mariána Kotlebu do parlamentu. Nie príliš menším šokom som nebol ušetrený ani pri úspechu strany Borisa Kolára, [...]

Znechutený pred voľbami

26.02.2016

Týždeň pred voľbami by mal byť človek viac menej pevne rozhodnutý, ktorú stranu pôjde voliť. V predchádzajúcich voľbách som po väčšine volil SDKÚ-DS a v posledných dvoch SaS. Dnes už voliť SDKÚ-DS naozaj nemá zmysel. Zostal v nej už prakticky iba Pavol Frešo, ktorý mne osobne ako sympatický kandidát nepríde. Kedysi obľúbená tvár strany, Lucia Žitňanská, [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 20551x
Priemerná čítanosť článkov: 3425x

Autor blogu

Kategórie