Založ si blog

Čo sa oplatí podľa mňa navštíviť v Brne a stihnete to aj za jeden deň

Brno, druhé najväčšie mesto Českej republiky, prezývané aj študentské mesto, má v súčasnosti takmer 600 tisíc obyvateľov a je v ňom naozaj čo navštíviť, čo obdivovať.

Do moravskej metropoly zavítam pomerne často, skoro raz za mesiac, nakoľko tam mám rodinu a aj priateľov. A toto leto som tam trávil tri týždne. Takže si dovolím tvrdiť, že mesto už tak trocha poznám, a rád by som vám v skratke uviedol, čo sa v ňom oplatí vidieť.

Zopár minút chôdze a od hlavnej vlakovej, ale i autobusovej stanice, ste na Brňákmi i turistami veľmi obľúbenom mieste, na tzv. Petrove. Je to kopec, na ktorom sa pýši katedrála sv. Petra a Pavla. Okolo nej je viacero domčekov a prakticky po celom kopci je park s veľkým množstvom lavičiek, ktoré však najmä počas letných večerov bývajú často značne poobsadzované. Z vrcholku kopca je veľmi pekný výhľad na mesto.

Ešte krajší výhľad sa vám naskytne z hradu Špilberk, ktorý je kúsok od Petrova. Je to pomerne rozsiahly komplex, v ktorom sa konajú aj rôzne kultúrne podujatia. Veľkým zážitkom pre mňa bolo napríklad aj letné kino priamo v areáli. Aj v okolí tohto miesta je rozsiahly park, v ktorom nájdete veľa miesta na oddych i šport.

Veľmi známou pamiatkou Brna je funkcionalistická Vila Tugendhat, ktorá je zapísaná do svetového dedičstva UNESCO. Dostať sa však do tejto pamiatky je svojím spôsobom náročné. Rezervovať vstupenka sa dá na minimálne štvrť roka dopredu. Je priam neuveriteľné, že takúto nadčasovú budovu nemecký architekt Ludwig Mies van der Rohe navrhol už v roku 1928 a o necelé dva roky bola obývaná.

V horúcich letných mesiacoch je zážitkom návšteva Brnenskej priehrady. Rozsiahla vodná plocha ponúka okrem kúpania aj výlety loďou i športové aktivity. V areáli je množstvo reštaurácií, rýchlych občerstvení aj barov. V období, kedy sa kúpať nedá, je toto miesto ideálne na dlhšie prechádzky.

Samozrejme aj centrum stojí za pozretie. Najvýznamnejšie je Náměstí Svobody (Svoboďák), kde sa nachádza množstvo krásnych historických budov. V centre ďalej nájdete viacero zaujímavých obchodov a najmä veľa hospod, barov, vinoték a reštaurácií, kde sa určite oplatí vybrať si z veľkej ponuky kvalitných regionálnych pív, či vín, ale i výdatných českých jedál.

Brno ponúka toho omnoho viac, záleží len na vašom čase a chuti objavovať. Tieto typy však vnímam ako povinnú jazdu pri návšteve tejto moravskej metropoly.

Ako klebeta o Ficovi mení pomery v SaS

22.05.2016

Sulík a Mihál sa nepobijú o predsednícku stoličku. Je to neuveriteľné, ale pomohol im Fico. Podľa Sulíka Fico o rok končí, tak musia byť jednotní. Do držky s Mihálom si Sulík dá až o rok. Odloženie súboja musí počkať kvôli klebete o Ficovi, ktorú nikto zo Smeru nepotvrdil. Takže teraz všetci SaS kári a voliči budú čakať, či sa vyplní veštba Hessa Jašteráka [...]

Je po voľbách, emócie trocha utíchli

17.03.2016

Tak, máme čo chvíľa dva týždne po voľbách, ktoré priniesli množstvo všelijakých búrlivých reakcií. Volebné výsledky viacerých strán boli veľmi prekvapujúce, priam šokujúce. Najväčším prekvapením, a to negatívnym, bol pre mňa postup strany ĽSNS Mariána Kotlebu do parlamentu. Nie príliš menším šokom som nebol ušetrený ani pri úspechu strany Borisa Kolára, [...]

Znechutený pred voľbami

26.02.2016

Týždeň pred voľbami by mal byť človek viac menej pevne rozhodnutý, ktorú stranu pôjde voliť. V predchádzajúcich voľbách som po väčšine volil SDKÚ-DS a v posledných dvoch SaS. Dnes už voliť SDKÚ-DS naozaj nemá zmysel. Zostal v nej už prakticky iba Pavol Frešo, ktorý mne osobne ako sympatický kandidát nepríde. Kedysi obľúbená tvár strany, Lucia Žitňanská, [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 20552x
Priemerná čítanosť článkov: 3425x

Autor blogu

Kategórie